استنشاق تدریجی گاز حاصل از قرص برنج داخل کیسه های برنج در اتاق منجر به مرگ میشود

1399/8/28 چهارشنبه

بسیاری از موارد مرگ ناشی از قرص برنج در اثر تنفس گاز سمی آزاد شده از کیسه های حاوی غلات یا حبوباتی بوده است که دانسته یا ندانسته، برای دفع آفات، در داخل کیسه قرص برنج قرارداشته است و در داخل منزل نگهداری شده است

دکتر سپیده سیف الهی، کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی با بیان این موضوع، در خصوص علایم و نشانه های بالینی ناشی از مسمومیت با قرص برنج گفت: شایع ترین علایم و نشانه های بالینی مسمومیت با قرص برنج عبارتند از بی اشتهایی، بی قراری، تحریک پذیری، گیجی، سرگیجه، لرزش، دوبینی، عدم تعادل، تنگی نفس، دردهای شکمی، تهوع، استفراغ، در پاره ای موارد استفراغ و یا مدفوع سیاه رنگ می باشد.. در ضمن ممکن است بوی سیر و یا ماهی گندیده از تنفس بیمار استشمام شود. وی افزود که بیشتر مرگ و میرها در خلال 12 تا 24 ساعت اولیه مسمومیت اتفاق افتاده و معمولا ناشی از ایست قلبی است.

این کارشناس دارویی در خصوص جایگزین های مناسب قرص برنج بیان کرد: فرآورده های دورکننده آفات برنج و دیگر غلات که جهت مصارف خانگی طراحی و تولید می شوند، اکثرا حاوی عصاره سیر، تالک و نمک طعام بوده و ممکن است با نام قرص سیر یا قرص برنج معرفی شوند، اما از آنجایی که فاقد ماده سمی فسفید آلومینیوم هستند، کاملا بی خطر بوده و به صورت قانونی به فروش می رسند. وی ادامه داد که این قرص ها که به عنوان قرص برنج با منشاء گیاهی شناخته می شوند، فاقد اثرات سمی و کشنده برای انسان بوده و مصرف آن در انسان بی خطر محسوب می شود.

دکتر سیف الهی در خصوص عرضه قرص برنج اظهار کرد: عرضه فرم قرص سم فسفید آلومینیوم یا قرص برنج در فروشگاه های عرضه کننده سموم دفع آفات نباتی و همچنین عطاری های، تخلف محسوب می شود و مشمول مجازات است. وی افزود: به طور کلی باید از نگهداری این فرآورده در خانه جدا خودداری کرد و در عین حال توصیه می شود که در صورت مسمومیت اتفاقی یا تعمدی با قرص برنج، مصدوم بدون اتلاف وقت به بیمارستان منتقل شود.

آدرس پورتال دانشگاه علوم پزشکی قزوین: http://qums.ac.ir